Wat is Gnome Klassiek?

Gnome Klassiek is een functie voor gebruikers die liever een traditioneel bureaublad hebben. Hoewel Gnome Klassiek gebaseerd is op Gnome 3-technieken, bevat het een aantal wijzigingen aan de gebruikersinterface, zoals de Toepassingen- en Locaties-menu's in de bovenste balk, en een vensterlijst aan de onderkant van het scherm.

U kunt het menu Toepassingen in de bovenbalk gebruiken om toepassingen te starten. Het Activiteiten -overzicht is beschikbaar via het onderdeel Activiteitenoverzicht uit het menu.

Om toegang te krijgen tot het Activiteiten overzicht kunt u ook drukken op de Super-toets.

Vensterlijst

De vensterlijst onderaan het scherm geeft toegang tot alle geopende vensters en toepassingen en u kunt ze snel minimaliseren en herstellen.

Rechts van de vensterlijst toont Gnome een korte identifier voor de huidige werkruimte, zoals 1 voor de eerste (bovenste) werkruimte. Daarnaast toont de identifier ook het totale aantal beschikbare werkruimtes. Om over te schakelen naar een andere werkruimte kunt u klikken op de identifier en uit het menu de werkruimte te kiezen die u wilt gebruiken.

Van en naar Gnome Klassiek overschakelen

Gnome Klassiek is alleen beschikbaar op systemen waar bepaalde Gnome Shell-uitbreidingen zijn geïnstalleerd. Sommige GNU/Linux-distributies hebben deze uitbreidingen wellicht niet beschikbaar of niet standaard geïnstalleerd.

Om van Gnome naar Gnome Klassiek over te schakelen:

 1. Save any open work, and then log out. Click the system menu on the right side of the top bar and then choose the right option.

 2. Een bevestigingsbericht zal verschijnen. Selecteer Afmelden om te bevestigen.

 3. Kies in het aanmeldscherm uw naam uit de lijst.

 4. Vul uw wachtwoord in, in het wachtwoord-invoerveld.

 5. Klik op het opties-pictogram, dat aan de linkerkant van de Aanmelden-knop staat, en selecteer Gnome Klassiek.

 6. Klik op de Aanmelden-knop.

Om van Gnome Klassiek naar Gnome over te schakelen:

 1. Sla al uw geopende werk op, en meld dan af. Klik op het systeemmenu aan de rechterkant van de bovenbalk, klik op uw naam en kies dan de juiste optie.

 2. Een bevestigingsbericht zal verschijnen. Selecteer Afmelden om te bevestigen.

 3. Kies in het aanmeldscherm uw naam uit de lijst.

 4. Vul uw wachtwoord in, in het wachtwoord-invoerveld.

 5. Klik op het opties-pictogram, dat aan de linkerkant van de Aanmelden-knop staat, en selecteer Gnome.

 6. Klik op de Aanmelden-knop.