Erikoismerkkien käyttäminen

Voit kirjoittaa tai katsella tuhansilla eri merkeillä, joita esiintyy maailman eri kirjoitusjärjestelmissä. Myös niillä, joita ei näppäimistöstäsi löydy. Tämä sivu kuvaa eri tapoja erikoismerkkien käyttöön.

Merkit

Gnome sisältää merkkikarttasovelluksen, jonka avulla voit etsiä ja syöttää epätavallisia merkkejä, mukaan lukien emojit, selaamalla merkkiluokkia tai etsimällä hakusanoin.

Voit käynnistää Merkit-sovelluksen Toiminnot-yleisnäkymästä.

Compose-näppäin

Compose-näppäin on erikoisnäppäin, jonka avulla voi painaa useampaa näppäintä ja näin tuottaa erikoismerkin. Esimerkiksi merkin é saa luotua painamalla compose-näppäintä, sitten ' ja lopuksi e.

Näppäimistöissä ei ole erillistä compose-näppäintä. Sen sijaan voit määrittää jonkin näppäimistösi näppäimistä compose-näppäimeksi.

Sovelluksen nimeltä Lisäasetukset tulee olla asennettu järjestelmään, jotta tämä asetus on mahdollista muuttaa.

Määritä compose-näppäin

 1. Avaa Toiminnot-yleisnäkymä ja ala kirjoittamaan Lisäasetukset.

 2. Napsauta Lisäasetukset avataksesi sovelluksen.

 3. Click the Keyboard & Mouse tab.

 4. Click Disabled next to the Compose Key setting.

 5. Turn the switch on in the dialog and pick the keyboard shortcut you want to use.

 6. Tick the checkbox of the key that you want to set as the Compose key.

 7. Close the dialog.

 8. Sulje Lisäasetukset-ikkuna.

Voit kirjoittaa monia yleisiä merkkejä compose-näppäintä käyttäen. Alla esimerkkejä:

 • Paina compose, sitten ' ja lopuksi kirjainta, jonka päälle haluat asettaa akuutin. Jos painat e-kirjainta, lopputuloksena on é.

 • Paina compose, sitten ` ja lopuksi kirjainta, jonka päälle haluat asettaa graviksen. Jos painat e-kirjainta, lopputuloksena on è.

 • Paina compose, sitten " ja lopuksi kirjainta, jonka päälle haluat asettaa treeman. Jos painat e-kirjainta, lopputuloksena on ë.

 • Paina compose, sitten - ja lopuksi kirjainta, jonka päälle haluat asettaa pituusmerkin. Jos painat e-kirjainta, lopputuloksena on ē.

Lisätietoja compose-näppäimen yhdistelmistä on compose-näppäimen Wikipedia-sivulla.

Koodiarvot

Voit kirjoittaa minkä tahansa Unicode-merkin käyttäen näppäimistöäsi ja ns. koodiarvoja. Jokaisella merkillä on oma nelimerkkinen koodiarvo. Etsi haluamasi merkin koodiarvo avaamalla Merkit ja valitsemalla haluamasi merkki. Koodiarvo on merkinnän U+ jälkeen näkyvät neljä merkkiä.

Kirjoita merkki sen koodiarvoa käyttäen painamalla Ctrl+Shift+U ja sen jälkeen nelimerkkinen koodiarvo. Tämän jälkeen paina Space tai Enter. Jos käytät usein merkkejä, joita et voi käyttää muilla syötemenetelmillä, saatat haluta painaa mieleesi kyseisten merkkien koodiarvot.

Näppäimistöasettelut

Voit asettaa näppäimistösi toimimaan ikään kuin eri kielen näppäimistönä huolimatta näppäimistöön painettujen merkkien kuvista. Voit vaihtaa eri näppäimistöasettelujen välillä yläpalkin kuvakkeen avulla. Lisätietoja tähän liittyen on kohdassa Käytä vaihtoehtoisia näppäimistöasetteluja.

Syöttötavat

Syöttötavat laajentavat aiempia esimerkkejä mahdollistamalla merkkien kirjoittamisen millä tahansa syötelaitteella näppäimistön lisäksi. Näin merkkejä voi kirjoittaa esimerkiksi hiirieleillä, tai japanilaisten merkkien kirjoittaminen suomalaisella näppäimistöllä on mahdollista.

Valitse syöttötapa napsauttamalla hiiren oikealla painikkeella mitä tahansa tekstikenttää ja napsauta avautuvan valikon Syöttötavat-alivalikosta haluamaasi syöttötapaa. Yhtäkään syöttötapaa ei tarjota oletuksena, joten lue lisätietoja haluamastasi syöttötavasta sen omasta ohjeesta.