Yleiskatsaus Gnomeen

Gnome 3 sisältää täysin uudelleen suunnitellun käyttöliittymän, jonka on tarkoitus pysyä poissa käyttäjän tieltä, vähentää häiriötekijöitä sekä auttaa asioiden valmiiksi saamisessa. Kun kirjaudut sisään ensimmäisen kerran, näet tyhjän työpöydän ja yläpalkin.

Gnome-työpöydän yläpalkki

Yläpalkin kautta voit käyttää ikkunoita ja sovelluksia, kalenteria ja tapaamisia, sekä hallita järjestelmän eri ominaisuuksia, kuten ääntä, verkkoa ja virranhallintaa. Yläpalkissa olevan järjestelmävalikon kautta voit muuttaa äänenvoimakkuutta, näytön kirkkautta ja muita tietokoneen asetuksia, hallita verkkoyhteyksiä, tarkistaa akun tilan, kirjautua ulos, vaihtaa käyttäjää tai sammuttaa tietokoneen.

Toiminnot-yleisnäkymä

Toiminnot-painike ja telakka

Käytä ikkunoita ja sovelluksia napsauttamalla Toiminnot-painiketta, tai siirrä hiiren osoitin näytön vasempaan yläreunaan. Vaihtoehtoisesti voit painaa näppäimistöstä Super-näppäintä. Näet avoinna olevat ikkunat ja sovellukset yleisnäkymässä. Aloita kirjoittaminen etsiäksesi sovelluksia, tiedostoja, kansioita, hakutuloksia internetistä ja muuta.

Yleisnäkymän vasemmassa laidassa on telakka. Telakassa on suosikkisovelluksesi sekä avoinna olevat sovellukset. Napsauta telakassa olevaa kuvaketta avataksesi sovelluksen. Jos sovellus on jo käynnissä, sen kuvakkeen alla näkyy pieni piste. Tällöin kuvakkeen napsauttaminen tuo esiin viimeksi käytetyn ikkunan. Voit myös raahata kuvakkeen yleisnäkymään, tai mihin tahansa yleisnäkymän oikeassa laidassa näkyvään työtilaan.

Kuvakkeen napsauttaminen hiiren oikealla avaa valikon, jonka kautta voit valita käynnissä olevan sovelluksen minkä tahansa ikkunan, tai avata uuden ikkunan. Voit myös avata uuden ikkunan haluamastasi sovelluksesta napsauttamalla kuvaketta Ctrl-näppäin pohjassa.

Kun avaat yleisnäkymän, näet avoinna olevat ikkunat. Kaikki nykyisessä työtilassa avoinna olevat ikkunat esitetään pienoiskuvina. Kohdista haluamaasi ikkunaan napsauttamalla sen kuvaa.

Napsauta telakan alaosassa olevaa ruudukkopainiketta siirtyäksesi sovellusten yleisnäkymään. Sovellusten yleisnäkymässä näytetään kaikki koneelle asennetut sovellukset. Avaa haluamasi sovellus napsauttamalla sen kuvaketta, tai vetämällä kuvake työtilaan. Voit lisätä sovelluksen telakkaan vetämällä haluamasi kuvakkeen telakan päälle. Näin sovelluksen kuvake näkyy telakassa, vaikka kyseinen sovellus ei olisi käynnissä.

Sovellusvalikko

Päätteen sovellusvalikko

Sovellusvalikko, joka sijaitsee Toiminnot-painikkeen vieressä, esittää aktiivisena olevan sovelluksen nimen ja kuvakkeen. Sen avulla sovelluksen ikkunat ja tiedot ovat nopeasti käytettävissä.

Kello, kalenteri ja tapaamiset

Kello, kalenteri, tapahtumat ja ilmoitukset

Napsauta yläpalkissa olevaa kellonaikaa nähdäksesi kuluvan päivän, kuukausikalenterin, tulevat tapahtumat ja uudet ilmoitukset. Kalenterin pikanäppäin on Super+M. Tätä kautta voit myös muuttaa päivää ja aikaa, tai avata kalenterisovelluksen.

Järjestelmävalikko

Käyttäjävalikko

Napsauta oikeassa yläkulmassa olevaa valikkoa hallitaksesi tietokoneen asetuksia.

Kun poistut tietokoneeltasi, voit lukita näytön ja siten estää muita käyttämästä tietokonetta käyttäjätililläsi. Voit vaihtaa käyttäjien välillä kirjautumatta itse ulos, tai siirtää tietokoneen valmiustilaan tai sammuttaa tietokoneen järjestelmävalikosta. Jos laitteistosi tukee näyttöä, jonka suuntaa voi kääntää, voit kääntää näytön kuvan järjestelmävalikosta. Jos näyttösi ei tue kääntöä, kääntöpainiketta ei ole näkyvissä.

Lukitusnäyttö

Kun lukitset tietokoneen näytön, tai kun se lukittuu automaattisesti, näytetään lukitusnäyttö. Se estää muita käyttämästä tietokonetta tunnuksellasi. Samalla se näyttää myös tietoa, kuten päivän, ajan, akkutason ja verkon tilan.

Ikkunaluettelo

Gnome sisältää erilaisen lähestymistavan avoinna olevien ikkunoiden välillä vaihtamiseen. Tarkoitus on tehostaa työskentelyä vähentämällä mahdollisia häiriötekijöitä.