Profilok kezelése
A Terminál beállításainak halmazát profilnak nevezzük. A Terminál támogatja több profil használatát. Beállíthat Terminálprofilokat egyéni parancs vagy parancsértelmező futtatására, beállíthat profilt távoli számítógépekhez csatlakozásra SSH-val, vagy GNU Screen munkamenet elindítására is.
A Terminál elérhető beállításai közé tartoznak:
Profil neve.
Betűkészlet- és háttérszínek.
Kompatibilitás a Backspace és Delete billentyűkkel.
Görgetés.
Profil kiválasztása
Ha legalább két profilt beállított, akkor megváltoztathatja az aktuális Terminállapon vagy -ablakban használt profilt a Terminál ▸ Profil megváltoztatása menüpont használatával.
Új profil létrehozása
Új profil létrehozásához a Terminál alapértelmezett beállításaival:
Válassza ki a Szerkesztés ▸ Beállítások menüpontot.
Az oldalsávon kattintson a + gombra a Profilok felirat mellett.
Írja be az új profil nevét. Ez később módosítható.
Nyomja meg a Létrehozás gombot az új profil létrehozásához.
Állítsa be a kívánt profilbeállításokat. Ezek automatikusan mentésre kerülnek.
Új profil létrehozása egy meglévő alapján
Új profilt egy meglévő beállításai alapján is létrehozhat:
Válassza ki a Szerkesztés ▸ Beállítások menüpontot.
Az oldalsávban válassza ki a profilt, amelyre az új profilt szeretné alapozni.
Kattintson a profilnév melletti nyílra.
Válassza a Klónozás menüpontot.
Írja be az új profil nevét. Ez később módosítható.
Nyomja meg a Klónozás gombot az új profil létrehozásához.
Állítsa be a kívánt profilbeállításokat. Ezek automatikusan mentésre kerülnek.
Új profil meglévő profilból való létrehozása nem befolyásolja a meglévő profil beállításait. A beállítások változásai az új profilban lesznek tárolva.
Profil szerkesztése
Ha az alapértelmezett profilt szerkeszti, az nem állítható vissza az eredeti beállításokra. Ha még nem hozott létre más Terminál profilokat, és személyre szabta az alapértelmezett profilt, akkor a Terminál használhatatlanná válhat, ha a beállítások problémát okoznak. Javasoljuk, hogy készítsen másolatot az alapértelmezett profilról, majd szerkessze a másolatot az egyéni profil létrehozásához.
Módosíthatja a meglévő profilokat:
Válassza ki a Szerkesztés ▸ Beállítások menüpontot.
Az aktuális profilja kijelölésre kerül az oldalsávban. Ha másik profilt szeretne szerkeszteni, akkor kattintson annak a nevére.
A kívánt profil kiválasztása után:
Beállíthatja a betűkészletet, kurzoralakot és Terminálméretet.
Megváltoztathatja a Terminál viselkedését a parancs kilépésekor, beállíthat egyéni bejelentkezési parancsértelmezőt, vagy megváltoztathatja a görgetési beállításokat is.
A Terminál háttér- és szövegszíneinek módosításához lásd a Terminál színsémái oldalt.
A profil módosításai azonnal mentésre kerülnek. A Terminálhoz való visszatéréshez kattintson a Bezárás gombra.
Meglévő profil átnevezése
Átnevezheti a meglévő profilokat, beleértve az alapértelmezett profilt is:
Válassza ki a Szerkesztés ▸ Beállítások menüpontot.
Válassza ki az átnevezendő profilt.
Kattintson a profilnév melletti nyílra.
Válassza az Átnevezés menüpontot.
Adja meg az új profil nevét.
Nyomja meg az Átnevezés gombot az átnevezéshez.
Profil törlése
Egy profil törlése:
Válassza ki a Szerkesztés ▸ Beállítások menüpontot.
Válassza ki a törölni kívánt profilt.
Kattintson a profilnév melletti nyílra.
Válassza a Törlés menüpontot.
Nyomja meg a Törlés gombot a megerősítéshez.
Az alapértelmezett profil nem törölhető. Ha mégis szeretné azt a profilt törölni, először állítson be egy másik profilt alapértelmezettként.
Alapértelmezett profil beállítása
Új terminál megnyitásakor az alapértelmezett profil kerül betöltésre, hacsak nem választott ki másik profilt. A beállítások módosításai az éppen kijelölt profilba kerülnek mentésre.
Az alapértelmezett profil akkor kerül felhasználásra, ha a Terminál nem tudja, melyik profilt kellene használnia. Például ha a Terminál frissen lett indítva, és az első terminálablakát nyitja meg. Ha ellenben a Terminál menüpontjának vagy gyorsbillentyűjének használatával indít új terminált, akkor a meglévő terminál profilja kerül felhasználásra.
Válassza ki a Szerkesztés ▸ Beállítások menüpontot.
Válassza ki az alapértelmezetté tenni kívánt profilt.
Kattintson a profilnév melletti nyílra.
Válassza a Beállítás alapértelmezettként menüpontot.
Az alapértelmezett profilt egy pipa szimbólum jelöli.