Správa profilů
Profil je sada nastavení aplikace Terminál. Podporována je práce s více profily. Můžete si nadefinovat profily Terminálu pro spuštění vlastního příkazu nebo shellu, nastavit profil výhradně pro připojení ke vzdálenému počítači pomocí SSH nebo si nastavit profil, který spouští sezení GNU Screen.
Dostupná nastavení Terminálu zahrnují:
Název profilu
Barvu písma a pozadí
Kompatibilitu s klávesami Backspace a Delete
Posouvání
Výběr profilu
Pokud máte dva nebo více profilů, můžete profil ve svém aktuálním okně nebo kartě Terminálu změnit výběrem v Terminál ▸ Změnit profil.
Vytvoření nového profilu
Když chcete vytvořit nový profil s výchozími nastaveními Terminálu:
Vyberte Upravit ▸ Předvolby.
V postranním panelu klikněte na tlačítko + vedle popisku Profil.
Zadejte pro nový profil název. Pozdějit jej můžete klidně změnit.
Kliknutím na Vytvořit vytvoříte nový profil.
Ponastavujte si podle svého předvolby profilu. Průběžně se budou automaticky ukládat.
Vytvoření nového profilu z existujícího
Při vytváření nového profilu můžete vyjít z nastavení některého ze stávajících profilů:
Vyberte Upravit ▸ Předvolby.
V postranním panelu vyberte profil, na kterém bude nový profil založený.
Klikněte na šipku vedle názvu profilu.
Vyberte Klonovat.
Zadejte pro nový profil název. Pozdějit jej můžete klidně změnit.
Kliknutím na Klonovat vytvoříte nový profil.
Ponastavujte si podle svého předvolby profilu. Průběžně se budou automaticky ukládat.
Vytvoření nového profilu z některého stávajícího nijak neovlivní ten stávající. Veškeré změny budou ukládány jen do nového profilu.
Úprava profilu
Když upravíte výchozí profil, nelze jej již obnovit do původního nastavení! Pokud již nemáte vytvořen nějaký další profil Terminálu a máte upravený výchozí profil, může se stát, že některé nastavení způsobí problémy a Terminál se stane nepoužitelným. Proto se doporučuje vytvořit kopii výchozího profilu a k vytvoření profilu uzpůsobeného vlastním potřebám použít tuto kopii.
Stávající profily můžete upravovat. Když chcete profil upravit:
Vyberte Upravit ▸ Předvolby.
Váš současný profil je vybraný v postranním panelu. Pokud si přejete upravovat jiný profil, klikněte na jeho název.
Jakmile je požadovaný profil vybrán, můžete:
Vyberte si písmo, tvar kurzoru a velikost Terminálu.
Můžete také změnit chování Terminálu při ukončení příkazu, nastavit si vlastní shell nebo změnit předvolby posouvání.
Informace o změně barvy pozadí a textu Terminálu najdete v tématu barevná schémata Terminálu.
Změny prováděné v profilu se ihned ukládají. Pro návrat do Terminálu klikněte na Zavřít.
Přejmenování existujícího profilu
Stávající profily můžete přejmenovat, včetně výchozího profilu:
Vyberte Upravit ▸ Předvolby.
Vyberte profil, který chcete přejmenovat.
Klikněte na šipku vedle názvu profilu.
Vyberte Přejmenovat…
Zadejte název nového profilu.
Kliknutím na Přejmenovat profil přejmenujete.
Smazání profilu
Když chcete odstranit profil:
Vyberte Upravit ▸ Předvolby.
Vyberte profil, který si přejete odstranit.
Klikněte na šipku vedle názvu profilu.
Vyberte Smazat.
Kliknutím na Smazat smazání potvrďte.
Nelze smazat výchozí profil. Pokud potřebujete takový profil smazat, nejprve nastavte nějaký jiný jako výchozí.
Nastavení výchozího profilu
Po otevření nového terminálu se načte výchozí profil, pokud nevyberete jiný. Jakékoliv změny, které provedete, se uloží do aktuálně vybraného profilu.
Výchozí profil se použije, když se nemůže Terminál rozhodnout pro jiný profil. Například, Terminál je čistě spuštěný a otevře své první terminálové okno. Oproti tomu, když použijete k otevření nového terminálu položku nabídky nebo klávesovou zkratku Terminálu, použije se profil stávajícího terminálu.
Vyberte Upravit ▸ Předvolby.
Vyberte profil, který si přejete nastavit jako výchozí.
Klikněte na šipku vedle názvu profilu.
Vyberte Nastavit jako výchozí.
Výchozí profil je označený symbolem zaškrtnutí.