Resum visual del GNOME

El GNOME 3 té una interfície d'usuari completament reimaginada, dissenyada per a mantenir-se fora de la vostra línia de treball, minimitzar les distraccions, i ajudar-vos a fer les coses. Quan inicieu la sessió per primer cop, veureu un escriptori buit a la barra superior.

Barra superior del GNOME Shell

La barra superior proporciona accés a les vostres finestres i aplicacions, el vostre calendari i cites, i propietats del sistema com el so, la xarxa, i l'energia. Al menú d'estat de la barra superior, podeu canviar el volum o la brillantor de la pantalla, editar els detalls de la connexió Wi-Fi, comproveu l'estat de la vostra bateria, tanqueu la sessió o canvieu d'usuaris i apagueu l'ordinador.

Vista general d'Activitats

Botó d'activitats i quadre d'aplicacions

Per a accedir a les finestres i aplicacions, feu clic al botó Activitats, o simplement moveu el punter del ratolí a la cantonada calenta superior esquerra. També podeu prémer la tecla Súper del vostre teclat. Podeu veure les finestres i les aplicacions a la vista general. També podeu començar a teclejar per a cercar les vostres aplicacions, fitxers, carpetes i la web.

A l'esquerra de la vista general, trobareu el tauler. El tauler mostra les aplicacions favorites i les que més s'executen. Feu clic a qualsevol icona del tauler per a obrir l'aplicació; si l'aplicació ja s'està executant, es ressaltarà. En fer clic a la icona apareix la finestra més recentment utilitzada. També podeu arrossegar la icona a la vista general o cap a qualsevol espai de treball a la dreta.

Fent clic amb el botó dret a la icona que mostra un menú us permet triar qualsevol finestra d'una aplicació en execució, o obrir-ne una de nova. També podeu fer clic a la icona mentre manteniu premuda la tecla Ctrl per a obrir una nova finestra.

Quan entreu a la vista general, inicialment estareu a la vista general de finestres. Això us mostra les miniatures de totes les finestres de l'espai de treball actual.

Feu clic al botó de graella situat a la part inferior del tauler per a mostrar la descripció general de les aplicacions. Això us mostra totes les aplicacions instal·lades a l'ordinador. Feu clic a qualsevol aplicació per a executar-la, o arrossegueu una aplicació a la vista general o en una miniatura de l'espai de treball. També podeu arrossegar una aplicació al tauler per a fer-la favorita. Les vostres aplicacions favorites romanen al tauler, fins i tot quan no s'estan executant, de manera que podeu accedir-hi ràpidament.

Menú d'aplicacions

Menú d'aplicacions de Terminal

El menú d'aplicació, situat al costat del botó Activitats, mostra el nom de l'aplicació activa al costat de la icona i proporciona accés ràpid a finestres i detalls de l'aplicació, així com un element de sortida.

Rellotge, calendari i cites

Rellotge, calendari, cites i notificacions

Feu clic al rellotge a la barra superior per a veure la data actual, un calendari mensual, una llista de les properes cites i notificacions noves. També podeu obrir el calendari prement Súper+M. Podeu accedir a la configuració de data i hora i obrir l'aplicació de calendari directament des del menú.

Menú del sistema

Menú d'usuari

Feu clic al menú del sistema a l'extrem superior dret per a gestionar la configuració del sistema i l'ordinador.

Quan deixeu l'ordinador, podeu bloquejar la pantalla per a evitar que altres persones l'utilitzin. També podeu canviar ràpidament d'usuari sense tancar la sessió completament per a donar accés a algú a l'ordinador, o podeu suspendre o apagar l'ordinador des del menú. Si teniu una pantalla que admet la rotació vertical o horitzontal, podeu girar la pantalla ràpidament des del menú del sistema. Si la pantalla no suporta la rotació, no es mostrarà el botó.

Pantalla de bloqueig

Quan bloquegeu la pantalla, o es bloqueja automàticament, es mostrarà la pantalla de bloqueig. A més de protegir el vostre escriptori mentre esteu fora, la pantalla de bloqueig mostra la data i l'hora. També mostra informació sobre l'estat de la vostra bateria i xarxa.

Llista de finestres

GNOME té un enfocament diferent per a canviar finestres que una llista de finestres permanentment visible com en altres entorns d'escriptori. Això us permet centrar-vos en la tasca que esteu desenvolupant sense distraccions.