Veilig blijven op het internet

Een mogelijke reden waarom u GNU/Linux gebruikt is de krachtige beveiliging waar het om bekend staat. Een van de redenen waarom GNU/Linux geen last heeft van schadelijke software en virussen is vanwege het lage aantal gebruikers. Virussen zijn gericht op populaire besturingssystemen, zoals Windows, met een zeer groot aantal gebruikers. GNU/Linux is ook zeer veilig vanwege het open-bronkarakter; hierdoor kunnen experts de beveiligingsfuncties die in elke distributie worden meegeleverd wijzigen en uitbreiden.

Ondanks de maatregelen die getroffen zijn om ervoor te zorgen dat uw GNU/Linux-installatie veilig is, zijn er altijd zwakke plekken. Als doorsnee gebruiker van het internet bent u nog steeds vatbaar voor:

Om kwaadwillige zaken te voorkomen, denk aan de volgende tips:

  • Wees voorzichtig met e-mails, bijlagen of links u toegestuurd door mensen die u niet kent.

  • Als de aanbieding van een website te goed om waar te zijn is, of vraagt om gevoelige informatie die niet nodig lijkt, denk dan eerst goed na over wat u indient en de eventuele consequenties wanneer die informatie in handen komt van identiteitsdieven of andere criminelen.

  • Wees voorzichtig met het geven van toestemming op root-niveau aan een toepassing, vooral toepassingen die u niet eerder gebruikt heeft of die niet erg bekend zijn. Het geven van toestemming op root-niveau aan iemand of iets maakt dat uw computer een hoog risico op misbruik loopt.

  • Zorg ervoor dat u alleen de benodigde diensten voor externe toegang draait. Het draaien van SSH of VNC kan nuttig zijn, maar het geeft ook eventuele indringers toegang tot uw computer als het niet op de juiste wijze beveiligd is. U kunt overwegen een firewall te gebruiken om te helpen uw computer tegen indringers te beveiligen.