Flash är en insticksmodul för din webbläsare som låter dig titta på videor och använda interaktiva webbsidor på vissa webbplatser. En del webbplatser fungerar inte utan Flash.
Om du inte har Flash installerat kommer du troligtvis att se ett meddelande som berättar det för dig när du besöker en webbplats som behöver det. Flash finns tillgängligt som gratis (men inte som öppen källkod) hämtning för de flesta webbläsare. De flesta Linux-distributioner har också en version av Flash som du kan installera via deras programvaruinstallerare (pakethanterare).
Öppna programinstalleraren och sök efter flash.
Leta efter Adobe Flash plug-in, Adobe Flash Player eller liknande och klicka för att installera det.
Om du har några webbläsarfönster öppna, stäng dem och öppna dem på nytt. Webbläsaren bör inse att Flash är installerat när du öppnar den igen och du bör nu kunna se webbplatser som använder Flash.
Gå till webbplatsen för hämtning av Flash Player. Din webbläsare och operativsystem bör detekteras automatiskt.
Klicka där det står Välj version att hämta och välj typen av programvaruinstallerare som fungerar för din Linux-distribution. Om du inte vet vilken du ska använda, välj alternativet .tar.gz.
Titta på installationsinstruktionerna för Flash för att lära dig hur du installerar det för din webbläsare.
En handfull fria alternativ med öppen källkod till Flash finns tillgängliga. Dessa tenderar till att fungera bättre än Flash-insticksmodulen på vissa sätt (till exempel genom att hantera ljuduppspelning bättre), men sämre på andra (till exempel genom att inte kunna visa vissa av de mer komplicerade Flash-sidorna på nätet).
Du kanske vill prova någon av dessa om du inte är nöjd med Flash-spelaren, eller om du vill använda så mycket öppna program som möjligt på din dator. Här är ett par alternativ:
LightSpark
Gnash
Har du en kommentar? Eller sett ett fel? Eller tycker du att instruktionerna är oklara? Skicka återkoppling om denna sida.