Anderen kunnen mijn video's niet afspelen

Als u een op uw Linux-computer gemaakte video stuurt naar iemand die Windows of Mac OS gebruikt, dan kan het zijn dat zij problemen ondervinden bij het afspelen van de video.

Degene aan wie u een video heeft gestuurd, moet de juiste codecs geïnstalleerd hebben om deze af te kunnen spelen. Een codec is een stukje software dat weet hoe het de video op het scherm kan weergeven. Er zijn veel verschillende videoformaten en elk daarvan vereist een andere codec om deze af te kunnen spelen. Het formaat van uw video kunt u achterhalen door dit te doen:

  • Open Bestanden vanuit het Activiteiten-overzicht.

  • Klik met uw rechtermuisknop op het videobestand en selecteer daarna Eigenschappen.

  • Ga naar het tabblad Audio/video of Video en kijk welke codec er bij Video en Audio staat (als de video ook audio heeft).

Vraag degene die problemen heeft met het afspelen of die de juiste codec heeft geïnstalleerd. De ontvanger kan gebaat zijn bij het zoeken op internet naar de naam van de codec plus de naam van de door hem gebruikte video-afspeeltoepassing. Een voorbeeld: als uw video het Theora-formaat gebruikt en u heeft een vriend die hem probeert te bekijken in Windows Media Player, zoek dan naar ‘theora windows media player’. In veel gevallen zult u kosteloos de juiste codec kunnen downloaden als die niet geïnstalleerd is.

Als u niet de juiste codec kunt vinden, probeer dan de VLC-mediaspeler. Deze werkt zowel op Windows als Mac OS en Linux en ondersteunt een groot aantal videoformaten. U kunt ook proberen uw video te converteren naar een ander formaat. De meeste video-editors kunnen dit en er zijn ook speciale toepassingen om video's te converteren. Ga in de software-installatietoepassing na wat er beschikbaar is.

Er kunnen zich nog een paar andere problemen voordoen waardoor anderen uw video niet kunnen afspelen. De video kan tijdens het toesturen beschadigd geraakt zijn (soms worden grote bestanden niet helemaal goed overgezet), de ontvanger kan problemen hebben met de video-afspeeltoepassing, of het kan zijn dat de video niet op de juiste manier aangemaakt is (er kunnen fouten zijn opgetreden bij het opslaan van de video).