Nem hallok semmilyen hangot a számítógépből

Ha nem hallja, hogy a számítógép bármilyen hangot adna, például amikor megpróbál zenét lejátszani, akkor próbálkozzon az alábbi hibaelhárítási tippekkel.

Győződjön meg róla, hogy a hang nincs elnémítva

Open the system menu and make sure that the sound is not muted or turned down.

Egyes laptopokon vannak némításra szolgáló kapcsolók vagy billentyűk, próbálja megnyomni ezeket.

Ellenőrizze azt is, hogy a hang lejátszásához használt alkalmazásban (például a zenelejátszóban vagy médialejátszóban) nem némította-e el a hangot. Az alkalmazás főablakában lehet egy némítás vagy hangerő gomb, ellenőrizze azt is.

Megnézheti az Alkalmazások lapot is a Hang felületen.

 1. Nyissa meg a Tevékenységek áttekintést, és kezdje el begépelni a Hang szót.

 2. Kattintson a Hang elemre a panel megnyitásához.

 3. Under Volume Levels, check that your application is not muted.

Ellenőrizze, hogy a hangszórók be vannak-e kapcsolva, és megfelelően vannak-e csatlakoztatva

Ha a számítógép külső hangszórókat használ, akkor győződjön meg róla, hogy azok be vannak kapcsolva, és a hangerő fel van véve. Győződjön meg róla, hogy a hangszóró kábele megfelelően van csatlakoztatva a számítógépen lévő „kimeneti” aljzatba. Ez az aljzat általában világos zöld színű.

Egyes hangkártyák képesek megváltoztatni a hangszóró-kimenetként és mikrofonbemenetként használt aljzatot. A kimenetként használt aljzat eltérhet Linux futtatásakor a Windows vagy Mac OS alatt megszokottól. Próbálja meg a hangszóró kábelét másik audioaljzatba csatlakoztatni.

Végső esetben ellenőrizze, hogy a hangkábel megfelelően van-e csatlakoztatva a hangszórók hátuljába. Egyes hangszórók több bemenettel is rendelkeznek.

Ellenőrizze, hogy a megfelelő hangeszköz van-e kiválasztva

Egyes számítógépek több hangeszközt is tartalmaznak. Ezek közül néhány képes hang kiadására, mások nem, emiatt ellenőrizze, hogy a megfelelő van-e kiválasztva. Ez próbálgatással dönthető el a legkönnyebben.

 1. Nyissa meg a Tevékenységek áttekintést, és kezdje el begépelni a Hang szót.

 2. Kattintson a Hang elemre a panel megnyitásához.

 3. Under Output, change the Profile settings for the selected device and play a sound to see if it works. You might need to go through the list and try each profile.

  Ha ez nem válik be, akkor megpróbálhatja ugyanezt a többi felsorolt eszközzel is.

Ellenőrizze, hogy a hangkártya megfelelően lett felismerve

Lehetséges, hogy a hangkártya nem lett megfelelően felismerve, valószínűleg mert a hangkártya illesztőprogramjai nincsenek telepítve. Ekkor szükséges lehet az illesztőprogramok kézi telepítése. Ennek pontos folyamata a kártyától függ.

A hangkártya típusának meghatározásához használhatja az lspci parancsot a terminálban:

 1. Nyissa meg a Tevékenységek áttekintést, és indítsa el a Terminált.

 2. Futtassa az lspci parancsot rendszergazdaként; vagy a sudo lspci kiadásával és a jelszava beírásával, vagy a su kiadásával és a root jelszó beírásával, majd az lspci parancs kiadásával.

 3. Ellenőrizze, hogy szerepel-e a listában audio controller vagy audio device: ebben az esetben látnia kell a hangkártya gyártóját és modellszámát. Ezen kívül az lspci -v parancs részletesebb információkat jelenít meg.

Ennek ismeretében megtalálhatja és telepítheti a hangkártya illesztőprogramját. A legjobb az Ön által használt Linux disztribúció támogatói fórumán tanácsot kérni.

Ha nem talál illesztőprogramot a hangkártyájához, akkor megpróbálhat másikat vásárolni. Beszerezhet a számítógépbe beépíthető, és külső USB-hangkártyákat.