Jos latasit musiikkia jostakin verkkokaupasta, saatat huomata ettei sen toistaminen onnistu, varsinkin jos ostit kappaleet Windowsia tai Mac OS:ää käyttäen ja sen jälkeen kopioit kappaleet Linux-tietokoneelle.
Tämä voi johtua siitä, että musiikki on sellaisessa tiedostomuodossa, jota tietokoneesi ei tunnista. Ongelma korjaantuu yleensä helposti siten, että asennat tuen puuttuvalle tiedostomuodolle — yleisimmin MP3-tiedostoille. Jos et ole asentanut tukea tiedostomuodolle (esimerkiksi MP3-tiedostot eivät toimi, ellet valinnut niiden tuen asentamista asennusohjelmassa tai asentanut jälkikäteen), sinun pitäisi saada asiasta huomauttava ilmoitus, kun yrität toistaa kappaletta. Ilmoituksessa on yleensä myös puuttuvan tuen asennusohjeet.
Jos tiedostotuki on asennettu, mutta musiikki ei silti kuulu, musiikki voi olla kopiointisuojattua (tunnetaan myös DRM-suojattu). DRM-suojauksella voidaan rajoittaa musiikin käyttöä, kopiointia ja tallentamista määrän, laitteen ja käyttäjän mukaan. Kappaleen käyttöoikeuksia hallitsee siis musiikin myynyt yritys, et sinä. Jos tiedosto on DRM-suojattu, et todennäköisesti pysty soittamaan sitä. Kappaleiden soittamiseen vaaditaan yleensä myyjän oma ohjelma, ja tämä on harvoin saatavilla Linuxille.
Lisätietoja digitaalisesta käyttöoikeuksien hallinnasta on tarjolla Electronic Frontier Foundationin sivustolla.
Haluatko kommentoida? Huomasitko virheen? Oliko ohje epäselvä? Lähetä palautetta tästä sivusta.