Παίζοντας Σκάκι

2.1. Κύριο παράθυρο

Ξεκινώντας το Σκάκι εμφανίζεται το κύριο παράθυρο του παιχνιδιού όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω. Το παιχνίδι παίζεται μετακινώντας τα κομμάτια του σκάκι χρησιμοποιώντας το ποντίκι. Κάθε παίχτης, εφόσον είναι η σειρά του, μετακινεί ένα κομμάτι του ανάλογου χρώματος, από μία θέση της σκακιέρας σε μία άλλη επιτρεπόμενη. Το κύριο παράθυρο του παιχνιδιού οργανώνεται σε τρεις κύριες περιοχές: Με το μενού της κορυφής και της γραμμής εργαλείων, μπορείτε να πραγματοποιήσετε τις πιο κοινές ενέργειες του παιχνιδιού. Η σκακιέρα βρίσκεται στο μέσω του παραθύρου, όπου παίζεται και το παιχνίδι μετακινώντας κομμάτια με την χρήση του ποντικιού. Τέλος, ο πίνακας με το ιστορικό των κινήσεων βρίσκεται στο κάτω μέρος του παραθύρου, όπου μπορείτε να δείτε και πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό, τον υπολειπόμενο χρόνο κίνησης και επιπλέον κουμπιά για την προβολή της προηγούμενης και της επόμενης κίνησης.

Φιγούρα 1Κύριο παράθυρο του Σκάκι

2.2. Ξεκινώντας ένα νέο παιχνίδι

Για να ξεκινήσετε ένα νέο παιχνίδι, πατήστε το κουμπί Νέο παιχνίδι στη γραμμή εργαλείων. Έπειτα το παράθυρο νέο παιχνίδι εμφανίζεται, το οποίο σας επιτρέπει να ξεκινήσετε ένα νέο παιχνίδι με τις ρυθμίσεις της επιλογής σας. Στο τμήμα ιδιότητες παιχνιδιού, μπορείτε να καθορίσετε το όνομα του παιχνιδιού το χρονικό όριο για την κίνηση κάθε παίχτη. Στο τμήμα παίχτες, είναι δυνατό να ορίσετε τον αριθμό των παικτών, ελεγχόμενων από τον άνθρωπο είτε από τον υπολογιστή. Εάν έχετε εγκαταστημένες οποιαδήποτε από τις υποστηριζόμενες μηχανές σκακιού, θα προβληθούν στην λίστα των διαθέσιμων παιχτών. Τέλος, μπορείτε να καθορίσετε το βαθμό δυσκολίας των παιχτών οι οποίοι ελέγχονται από τον υπολογιστή στο τμήμα δυσκολία.

Φιγούρα 2Παράθυρο έναρξης νέου παιχνιδιού

2.3. Μενού

Η μπάρα με τα μενού, η οποία βρίσκεται στην κορυφή του Βασικού παραθύρου, περιέχει τα ακόλουθα μενού:

Παιχνίδι

Αυτό το μενού περιέχει:

 • Νέο ( Ctrl+N ) Ξεκινήστε ένα νέο παιχνίδι Σκάκι.
 • Άνοιγμα ( Ctrl+O ) Φόρτωμα ενός προηγουμένως αποθηκευμένου παιχνιδιού.
 • Αποθήκευση ( Ctrl+S ) Αποθηκεύει το παρόν παιχνίδι σκακιού.
 • Αποθήκευση ως Αποθηκεύει το τρέχον παιχνίδι με ένα νέο όνομα αρχείου.
 • Δικτυακό παιχνίδι ( Ctrl+L ) Ξεκινά ένα δικτυακό παιχνίδι χρησιμοποιώντας την υπηρεσία GGZ Gaming Zone.
 • Παραίτηση Αποδοχή ήττας ενός παιχνιδιού, ώστε να νικήσει ο αντίπαλος.
 • Αίτηση για ισοπαλία Εάν η αίτηση για ισοπαλία γίνει αποδεκτή, το παιχνίδι λήγει χωρίς νίκη για καθένα από τους δύο παίχτες.
 • Έξοδος ( Ctrl+Q ) Τερματίζει το παιχνίδι.

Προβολή

Αυτό το μενού περιέχει:

 • Πλήρης οθόνη ( F11 )Προβολή του παιχνιδιού σε παράθυρο ή λειτουργία πλήρους οθόνης.
 • Προβολή σκακιού 3Δ Επιτρέπει την τρισδιάστατη προβολή του Σκακιού χρησιμοποιώντας OpenGL. Αυτό απαιτεί την εγκατάσταση των Python OpenGL και Python GTKGLExt, παράλληλα με την σωστή λειτουργία μιας κάρτας γραφικών 3Δ. Παρακαλώ επικοινωνήστε με τον διαχειριστή του συστήματος σας εάν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα, σε κάθε περίπτωση μπορείτε να παίξετε σκάκι σε προβολή 2Δ.
 • Εμφάνιση καταγραφών Εμφάνιση των καταγραφών αποσφαλμάτωσης για το Σκάκι και των ενεργών μηχανών τεχνητής νοημοσύνης (TN) σκακιού..

Ρυθμίσεις

Αυτό το μενού περιέχει:

 • Προτιμήσεις Ανοίγει το παράθυρο ώστε να επιλέξετε τις προτιμήσεις σας.

Βοήθεια

Αυτό το μενού περιέχει:

 • Contents ( F1 ) Εμφάνιση τεκμηρίωσης.

  Περί Εμφάνιση παραθύρου Περί το οποίο παρέχει βασικές πληροφορίες σχετικά με το Σκάκι, όπως το όνομα του δημιουργού, και τον αριθμό έκδοσης του παιχνιδιού.