Bemutatkozik a GNOME 3.34: „Thessaloniki”

A GNOME 3.34 a GNOME 3 legújabb verziója, és a GNOME közösség 6 hónapnyi kemény munkájának eredménye. Jelentős új szolgáltatásokat tartalmaz, valamint számos apró javítást és továbbfejlesztést. A kiadás összesen 23929 módosításból áll össze, amelyet nagyjából 777 közreműködő készített.

A 3.34 a „Thessaloniki” nevet kapta az idei GUADEC szervezőcsapat elismeréséül. A GUADEC a GNOME elsődleges éves konferenciája, amelyet csak a helyi önkéntesek nagyszerű munkájának köszönhetően volt lehetséges megrendezni. Az idei eseményt Görögországban, Thessalonikiben tartották hatalmas sikerrel. Köszönjük, Thessaloniki csapat!

Egyéni ikonmappák

A GNOME 3.34-ben az alkalmazás-áttekintőben lévő ikonok mappákba csoportosíthatók. Húzzon egy ikont egy másikra egy csoport létrehozásához. Egy csoportból az összes ikon eltávolítása automatikusan el fogja távolítani a csoportot is. Ez sokkal egyszerűbbé teszi az alkalmazások szervezését, valamint zsúfoltság mentesen tartja az alkalmazás-áttekintőt.

Az áttekintő vizuális stílusa is finomításra került, beleértve a bejegyzéskeresés mezőt, a bejelentkezés jelszómezőjét, valamint az áttekintő ablak kiemelési szegélyét. Ezen változtatások mindegyike javított általános élményt nyújt a GNOME asztalon.

Jobb böngészési élmény

A Web, a GNOME webböngészője a webes folyamatokat mostantól elszigetelten futtatja. Ez a megszorítás csak a webböngésző futtatásához szükséges helyekre korlátozza a webes folyamatok hozzáférését.

Ebben a kiadásban mutatkozik be a lapok rögzítése is. A kedvencek lap „kitűzhető”, ezáltal a laplistába lesznek elmentve, illetve megtartásra kerülnek a munkamenetek között.

A reklámblokkoló funkció frissítve lett a WebKit tartalomszűrők használatához. Ez nagy teljesítménynövekedést eredményez az előző reklámblokkoló megvalósításhoz képest.

Továbbfejlesztett Gépek munkafolyamat

A Gépek, a GNOME virtuális és távoli gépek kezelője számos továbbfejlesztést kapott ebben a kiadásban is.

Az új gép segéd munkafolyamat javítva lett, hogy intuitívabb legyen. Különálló párbeszédablakokat használnak, ha egy távoli kapcsolatot vagy egy külső közvetítőt adnak hozzá. Új helyi virtuális gép létrehozásakor a forrásválasztás három szakaszra van felosztva: Felismert források, Kiemelt letöltések és Forrás kiválasztása.

A Windows expressz telepítése mostantól egy CD-ROM ISO lemezképet használ az 1,44″ hajlékonylemezkép helyett. Ez dobja az örökölt függőségeket, és beállítja az expressz telepítés támogatását a verzióknál.

A meglévő virtuális gépek mostantól kifejezetten indíthatók egy csatolt CD/DVD lemezképről. Ez lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy megmentsenek egy sérült rendszert vagy kettős indítású környezeteket szimuláljanak.

Azokon a gépeken, amelyek támogatják, a 3D gyorsítás mostantól opcionális beállítás a gépek tulajdonságaiban. Ez lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy kikapcsolják a 3D gyorsítást, amikor csak akarják, illetve csak akkor engedélyezzék, amikor szükséges.

Játékállapotok mentése

A Játékok, a GNOME retró játék alkalmazása mostantól több állapotmentést támogat játékonként. Mostantól annyi játékállapot pillanatképet menthet, amennyit csak szeretne. Az állapotmentések exportálhatók is, lehetővé téve hogy megossza azokat, illetve átvigye őket az eszközök között.

Háttérelőnézetek

Egy újratervezett Háttér panel került be a Beállításokba. Az új panel megjeleníti a kijelölt háttér előnézetét az asztali panel és a zárolási képernyő alatti használat közben. Mostantól egyéni hátterek is hozzáadhatók a Fénykép hozzáadása… gomb használatával.

Zene frissítések

A Zene mostantól figyeli a követett forrásokban (mint például a Zenék mappában a Saját könyvtár alatt) az új és megváltozott fájlokat, és automatikusan frissíteni fog.

Az alapvető összetevők jelentős átírást kaptak ebben a kiadási ciklusban, amely szakadásmentes lejátszást eredményez többek között. Sok albumot arra terveztek, hogy egyben hallgassák meg, és a számokra vágása megszakítja a lejátszást. A szakadásmentes lejátszás mostantól lehetővé teszi ezeknél az albumoknál, hogy úgy hallgassák meg azokat, ahogy azt eltervezték.

És végezetül az album, az előadó és a lejátszólista nézetei is frissítve lettek egy kifinomultabb elrendezéssel.

És ez még nem minden…

Szokás szerint sok más egyéb kisebb fejlesztés is található ebben a GNOME kiadásban. Álljon itt néhány ezek közül:

  • Számos alkalmazás kapott új ikonokat, köztük a Fényképek, a Videók és a Tennivalók.

  • A Terminál mostantól támogatja a jobbról balra írt és a kétirányú nyelveket is.

  • Az áttekintőben néhány animáció teljesen át lett dolgozva, ami gyorsabb ikonbetöltést és gyorsítótárazást eredményez.

  • A Fájlok mostantól figyelmezteti a felhasználókat, ha megpróbálnak beilleszteni egy fájlt egy írásvédett könyvtárba.

  • A Mutató helye akadálymentesítési funkció frissítve lett, hogy ezentúl működjön a Wayland alatti munkamenetekkel is. Ha a funkció engedélyezve van, akkor a Ctrl lenyomása kiemeli a mutató helyét a képernyőn.

  • A Tevékenységek forró sarka mostantól letiltható az org.gnome.desktop.interface.enable-hot-corners beállítás false értékre állításával.

  • A Beállítások kifinomult Wi-Fi listával rendelkezik, amelyet egyszerűbb olvasni. A keresési szakaszok ezentúl átrendezhetők a listában történő húzásukkal. Az Éjszakai fény szakaszt áthelyezték a Kijelző panelre.

  • A Szoftverek a kiemelt alkalmazások szélesebb választékával rendelkezik.

  • A Polari mostantól megjelenít egy értesítési sávot, amely értesíti a felhasználót, ha az alkalmazás kapcsolat nélkül van.

A GNOME 3.34 beszerzése

A GNOME szoftverei szabad szoftverek: az összes kódunk letölthető, és szabadon módosítható, terjeszthető a megfelelő licencek alapján. A telepítéshez azt javasoljuk, hogy várja meg a gyártója vagy disztribúciója által biztosított hivatalos csomagokat. A népszerű disztribúciók hamarosan elérhetővé fogják tenni a GNOME 3.34-et, és néhányuk már rendelkezik olyan fejlesztői változatokkal, amelyek tartalmazzák az új GNOME kiadást.

A GNOME névjegye

A GNOME projekt fejlesztők nemzetközi közössége, amelyet egy nonprofit alapítvány támogat. A felhasználói élményre, első osztályú nemzetköziségre és akadálymentesítésre koncentrál. A GNOME szabad szoftver és nyitott projekt: ha szeretne csatlakozni, megteheti.