Újdonságok fejlesztők és rendszergazdák számára

A GNOME 3.24 sok új funkciót és fejlesztést tartalmaz azok számára, akik a GNOME technológiákkal dolgoznak. Olvasson tovább a részletekért!

Építő

Az Építő jelentős előrehaladást ért el, a 3.24-gyel számos fontos új funkcióval bővült. Továbbfejlesztett támogatást tartalmaz egy sor összeállító-környezethez, beleértve a Flatpak, CMake, Meson és Rust rendszereket. Ezt egy új összeállítási csővezeték-szerkezet valósítja meg, amely különböző összeállító-rendszerek sokkal egyszerűbb támogatását teszi lehetővé.

Mindössze néhány gombra történő kattintásba kerül egy fejlesztői környezet beállítása a 3.24-ben annak a képességnek köszönhetően, hogy az SDK-k és eszközkészletek telepítése és frissítése közvetlenül az Építőből lehetséges (Flatpak vagy Rust használatakor).

A Valgrind integráció egyszerűvé teszi a projekt profilozását. Ha a Valgrind elérhető (és mindig az, hiszen egy Flatpak SDK-ban van), akkor elérhető a futtatás menüből — egyszerűen válassza ki, hogy azzal futtatja a projektjét.

A Flatpak támogatás jelentős mennyiségű csinosítást kapott a legutóbbi verzió óta, sokkal megbízhatóbbá és alaposabban integrálttá téve azt. Ez azt jelenti, hogy most már lehetséges számos Flatpak technológiát használó GNOME alkalmazás zökkenőmentes klónozása és összeállítása az Építőn belül. Ez egy jelentős előrelépés a GNOME fejlesztői élmény tekintetében, és elkerüli annak szükségességét, hogy törékeny függőségi láncot kelljen összeállítani a közreműködés érdekében.

Flatpak

Noha a Flatpak független a GNOME projekttől, a GNOME aktívan támogatja annak használatát a fejlesztői élménye részeként. A 3.22-es kiadás óta a Flatpak jelentős előrehaladáson esett át. Azóta összesen nyolc Flatpak kiadás volt, amelyek egy sor fontos új funkciót és továbbfejlesztést vezettek be.

 • Az alkalmazások mostantól megadhatják, hogy a futtatókörnyezetük honnan tölthető le. Ez lehetővé teszi, hogy a Flatpak automatikusan letöltse a szükséges futtatókörnyezetet egy alkalmazáshoz, ha az nincs telepítve.

 • Egy új 0.8.0-s stabil sorozat lett bevezetve, amely lehetőséget biztosít a hosszú támogatású disztribúcióknak a Flatpak csomagolásához.

 • A parancssori felület átdolgozásra és javításra került.

 • A Flatpak mostantól támogatja az URI-k letöltését az alkalmazás telepítésének részeként. Ez lehetővé teszi az olyan alkalmazások támogatását mint a Spotify és a Skype.

 • Az OpenGL illesztőprogramok támogatása lehetővé teszi az alkalmazásoknak a zárt meghajtók használatát, ha azok már telepítve vannak a gazdarendszerre.

 • Az OCI szabvány támogatása frissítve lett a legújabb verzióra, és támogatottá vált a Flatpak alkalmazások közvetlen telepítése az OCI lemezképekből.

Továbbá sok kisebb továbbfejlesztés és hibajavítás is történt. A Flatpak kiadások oldala további részleteket nyújt.

Haladás a GTK+ 4 felé

A GTK+ fejlesztése a következő fő GTK+ kiadásra, a GTK+ 4-re összpontosult. Ez a fejlesztői ág jelenleg nem kész a használatra. Azonban új funkciók kezdtek megjelenni, beleértve a rögzítési funkciót a GTK+ vizsgálóban és a CSS szűrő specifikáció támogatását. Az egyéb változtatások az elavult API-k tisztítását és egy új Vulkan megjelenítő létrehozását tartalmazzák.

A stabil 3.22 ág folyamatosan kap hibajavításokat ebben a fejlesztői ciklusban. Ezek megtalálhatók a GTK+ 3.22.10 kiadásában, amely a GNOME 3.24 részét képezi.

Egyéb változások

A fejlesztőknek szánt egyéb változások a GNOME 3.24-ben a következők:

 • A gspell, a GTK+ helyesírás-ellenőrző programkönyvtára mostantól támogatja a GtkEntry felületi elemeken belüli helyesírás-ellenőrzést. Ezt a munkát a gspell fejlesztője, Sébastien Wilmet sikeres adománygyűjtő kampánya tette lehetővé. Köszönet mindenkinek, aki támogatta ezt az erőfeszítést!

 • A GdkPixbuf programkönyvtárban lévő képzsugorítás teljesítménye javítva lett egy régóta fennálló hiba javításának köszönhetően.

 • Számos lehetséges biztonsági probléma lett megszüntetve a GdkPixbuf programkönyvtárban.

 • A GJS frissítve lett a SpiderMonkey 38 használatához. Ez modernebb JavaScript megvalósítást biztosít számos ES6 funkcióval. A főbb jellemzők: promise-ok, iterátorok, szimbólumok, sablonszövegek, generátorok, metódus gyorsírási szintaxis, valamint számos új szabványos programkönyvtár metódus. A további részletekért nézze meg a GJS hírek fájlját.

 • A libgd egy kényelmi programkönyvtár, amely egy sor olyan összetett felületi elem sablont biztosít, amelyek használhatók az alkalmazások összeállításához. A 3.24-nél a „tartalomnézet” sablon, amely elemrácsot biztosít, frissítve lett a GtkFlowBox használatára a GtkIconView használata helyett. Ez az elemek dinamikus átméretezését nyújtja, hogy egyenletes rácselrendezést és hatékony helykihasználást biztosítson.

 • Továbbá annak lehetővé tételéhez, hogy a kedvenc GNOME fejlesztők ízletes ételeit főzze, az új Receptek alkalmazás hasznos példaként is szolgál egy portálokat használó, teljesen elkülönített környezetben futó Flatpak alkalmazásra.